Castelul Templul Cavalerilor

Poze



Descriere

Descriere :

Castelul Templul Cavalerilor se afla la mai putin de 10 minute de mers cu maina dinspre Aiud pe DJ107M, iar daca veniti dinspre Cluj, aproximativ o ora de mers cu masina. Castelul Templul Cavalerilor se afla intr-o rezervatie naturala, in Cheile Valisoarei , intr-o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, situata în estul Muntilor Trascau, în partea sudica a Depresiunii Râmetea în judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile. Rezervatia naturala Cheile Valisoarei are cu o suprafata de 20 ha si prezinta o importanta complexa (geomorfica si botanica), pe versantii cheilor sapate în calcare mezozoice (jurasice) întâlnindu-se o serie de plante rare. Rezervatia este strabatuta de drumul judetean (107) ce uneste Valea Muresului (Aiud) de cea a Ariesului (Buru) si se afla la o distanta de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda si 65 km de Cluj-Napoca.

ISTORIA CASTELULUI

Castelul a fost construit în anul 1320 de către un nobil care locuia în zona Munților Trascău. Mai apoi, Castelul a fost punct de vamă al Imperiului Austro-Ungar. După anul 1918, Castelul a devenit una dintre cele mai cunoscute cazarme ale soldaților români, vânătorii de munte, fiind si tabără de antrenamente dar si punct strategic de apărare. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la Castelul din Trascău. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Castelul a fost intens bombardat și a ajuns ruine.

Ruinele vechiului castel din piatră (cu o vechime de peste 700 de ani) au fost cumpărate în anul 1990, la o licitație, de către un medic din Brașov. O parte din turnurile exterioare ale castelului (cele dinspre Vârful Cetății) sunt cele originale și păstrează amprenta vechiului castel construit acum 700 de ani.

Castelul Templul Cavalerilor este în prezent si sediul Balivatului Transilvaniei al Cavalerilor Templieri ce aparțin OSMTH - ORDINUL CAVALERILOR TEMPLIERI, înființat în 1118 la Ierusalim. Pentru detalii, puteți accesa acest link https://www.osmth.ro/ . Aici au loc, în fiecare lună, întâlniri ale Cavalerilor si Doamnelor Templului din diferite zone ale țării.

Castelul este amenajat în interior în stil medieval, iar cele douazeci de camere incluse în prezent în circuitul turistic difera prin configuratie si design, astfel ca atmosfera te poate duce în timp cu câteva sute de ani. În castel predomina piatra si lemnul masiv, iar camerele au paturi tip baldachin. Terasa castelului ofera o priveliste minunata, de basm, unde cafeaua, ceaiul si mesele se pot servi într-o atmosfera plina de frumusete,armonie si liniste.

Cina si pranzul sunt traditionale romanesti, puteti savura Ciorba traditionala a castelului, Tocanita castelului, Platoul cavalerului sau Platoul Domnitei! Clatitele cu dulceata de afine sau ciocolata fiind un deliciu.

Fiecare camera are vedere la munte, TV cu ecran plat, canale TV prin satelit, frigider si baie privata cu dus si articole de toaleta gratuite. Este disponibil acces gratuit la internet WiFi. Este disponibila parcare privata gratuita. Este un loc ideal pentru sedinte, team-buildinguri, tabere de copii, tabere de alpinism, ciclism, drumetii etc..

OBIECTIVELE TURISTICE DIN APROPIEREA CASTELULUI

Pe stanca din fata Castelului, au fost descoperite morminte dacice , artefactele aflandu-se la Muzeul din Aiud si cel din Alba Iulia. Daca o sa mergeti in dreptul lizierii padurii si ajungeti in varful muntelui, o sa constatati ridicaturi de pamant (mormintele dacice), in forma de cruce, mai mici sau mai mari, depinzand de gradul celor care au fost ingropati acolo. Personalul de la castel o sa va indrume spre acele locuri.  De jur imprejurul castelului sunt foarte multe pesteri, descoperite chiar de noi in timpul taberelor de copii si adulti ce au fost organizate in fiecare an. La castel avem si doi cain, Rex si Lord care vă va insoți de fiecare data cand urcati pe munte...

ALTE OBIECTIVE AFLATE IN IMEDIATA APROPIERE

Ruinele Cetatii medievale a Trascaului, Biserica Manastirii din Magina, Comuna Rimetea si muzeul sau etnografic, Rezervatiile naturale Cheile Plaiului de lânga satul Izvoarele, Cheile Silosului, Vânatorile Ponorului, Pestera Huda lui Papara, Poarta Zmeilor (Pestera de la Grosi) si Piatra Secuiului (a carei parte nordica mai e numita si Coltii Trascaului), Salina Turda


Localizare

Valisoara, județul ALBA, România
Sat Vălișoara Comuna Livezile, F.N, Jud Alba

Info

Castel
0722 Arată telefon

Valisoara, județul ALBA, România

@ Rerceptie

Caracteristici

3 Stele 3 Stele 3 Stele 3 Stele
Baie cu dus Baie cu dus
Televizor Televizor
Minibar Minibar
Parcare Parcare

Contact